כתף קפואה – Frozen shoulder
כתף קפואה היא פתולוגיה במפרק הכתף אשר גורמת תחילה לכאבי כתף קשים ומגבלות תנועה קלות ובשלב מאוחר יותר לכאבים פחותים ומגבלות תנועה קשות. לעיתים מגבלות התנועה של הכתף הפגועה מגיע לכדי כמעט חוסר תנועה מוחלט. הגורם לכך הוא שינויים צלקתיים במעטפת המפרק אשר גורמים לכיווצה ומונעים את חופש התנועה הגדול שמאפיין את מפרק הכתף.
מבלי טיפול הכאבים אמנם יחלפו אך התהליך יכול גם לקחת עד 3 שנים ומלבד זאת טווח תנועת הכתף תשתפר רק במעט. הטיפול מזרז את הפחתת הכאב ומחזיר את טווח התנועה למלואה או כמעט למלאה.
שכיחות– התופעה של כתף קפואה אינה שכיחה. 2-5% מהאוכלוסייה תסבול מהתופעה בשלב כלשהו בחייהם כאשר רוב הסיכויים שהבעיה תתפתח בין הגילאים 40-60. כול אחת מהכתפיים חשופה לפתולוגיה הזאת אך סיכוייה של הכתף שאינה דומיננטית גבוהים יותר. ב20% מהמקרים שתי הכתפיים תפתחנה כתף קפואה. חולים בסוכרת חשופים להתפתחות כתף קפואה יותר מהממוצע. (10-35%)
תסמינים– הסימפטומים כוללים בעיקר כאבים, נוקשות ומגבלה חריפה בטווח תנועת הכתף. עקב הכאבים והמגבלות נפגעות המטלות היום יומיות. כך למשל ללבוש חולצה, לנהוג או להוריד כוס מהמדף העליון הופכים להיות משימות קשות עד בלתי אפשריות. בשלב הראשוני, הדלקתי של הפתולוגיה הזאת גם השינה נפגעת וכול סיבוב במיטה עלול להעיר אתכם. ישנו שוני גדול בין מקרה אחד של כתף קפואה למשנהו אך ניתן לומר בהכללה שנדרש זמן רב ולעיתים 2-3 שנים ואף יותר על מנת לשקם באופן מלא את הכתף
הגורמים אשר עלולים לגרום למצב של כתף קפואה:
- גיל – נפוץ בגילאי 40 עד 60
- חוסר תנועה של אותה כתף
- טראומה
- בעיות בעמוד השדרה
- מחלות לב וריאות
- מחלות מערכתיות: למשל סוכרת, או פעילות יתר ותת פעילות של בלוטת התריס, מחלות לב וכלי דם, מחלת פרקינסון, שחפת.
כתף קפואה – שלבי ההתפתחות
כתף קפואה מתאפיינת במספר שלבים, כאשר התסמינים משתנים בין שלב לשלב.
השלב הראשון, נמשך בין 6 שבועות ל-9 חודשים, שלב זה מתאפיין בכאב ובפגיעה מסוימת ביכולת התנועה של הכתף.
השלב הבא, נמשך בין חצי שנה לשנה, בשלב הזה, כאב בעוצמה נמוכה יותר מעוצמת הכאב המורגשת בשלב הראשון.
השלב השלישי, נמשך בין חצי שנה לשנתיים, בשלב זה, הכאב פוחת אף יותר וטווח התנועה בכתף מתחיל להשתפר.
בעיות בעקבות הפציעה
בעקבות הפציעה ישנן פעולות פשוטות בסיסיות הנפגעות כמו גירוד מאחורי הגב, סירוק השיער, הרמת היד כדי לקחת מוצר מהמדף. בהרבה מצבים מי שסובל מכתף קפואה צריך להשתמש ביד הבריאה על מנת להרים את היד הפגועה על מנת לבצע פעולה פשוטה
טיפול בכתף קפואה
ישנן מספר שיטות טיפול, אשר בכוחן להקל על הכאבים והתסמינים האחרים של כתף קפואה ובין היתר:
- שיאצו
- תרגילי פילטיס
- פיזיותרפיה
- פעילות גופנית
- תרופות נוגדות כאבים ודלקות
- ניתוחים
חשוב לציין, שההחלמה מתרחשת בדרך כלל באופן עצמאי לאחר תקופת זמן שהינה ידועה ויחסית ברורה – וגם הכאב פוחת עם הזמן, כך שגם הידיעה האופטימית הזאת, יכולה ללא ספק לעודד את האדם אשר סובל מכתף קפואה ולעודד החלמה. יחד עם זאת, דאגה לקבלת הטיפולים המתאימים, יכולה לקצר את משך ההתמודדות עם המחלה ולגרום לשיפור בטווחי התנועה של הכתף.
מטרתו הראשונית של הטיפול בכתף קפואה היא לקצר את פרק הזמן הארוך שנדרש לרפא את הפתולוגיה הזאת. הטיפול צריך להתמקד בשתי הבעיות העיקריות, הכאבים ומגבלת התנועה. בשלב הראשון של המחלה כאשר הבעיה היא חריפה יש להשתמש באמצעים שמפחיתים דלקת וכאב ובכללם אולטרה סאונד ולייזר רך. אל המגבלה התנועתית שמתחילה להתהוות יש בשלב הזה להתייחס בזהירות שכן כול ניסיון אגרסיבי "לשפר" את טווח התנועה סופו להחמיר את הבעיה. בשלב הראשוני הזה יש צורך לנסות ולמנוע אבדן טווח התנועה ולאו דווקא לשפרו.
בשלבים הבאים יפחת השימוש באמצעים להפחתת הכאבים והדלקת ויושקע זמן בטכניקות להשבת טווח התנועה. בשלב הסופי נתחיל בהעמסת מפרק הכתף על מנת להכשירו לעמוד במטלות החיים. בכול שלבי המחלה נמליץ על ביצוע תרגילים שמטרתם תחילה למנוע אבדן תנועה ומאוחר יותר לשפר אותה. קיימות עובדות רבות המציינות כי טיפולים פיזיותרפיסטים משפרים את תפקוד הסובלים מתסמונת הכתף הקפואה. כדורים אנטי דלקתיים וזריקות סטרואידים מומלצים רק אם הכאבים הם בלתי נסבלים (בעניין זה יש חלוקת דעות וקימות תוצאות סותרות בנושא הזרקת סטרואידים לכתף). ניתוח של הכתף מומלצת רק אם כול ניסיון אחר לתקן את הכתף כשל. (לא תמיד מצליח והשיקום הוא ארוך)
כתף קפואה תרגילים
בטרם מיישמים תרגילים שונים אשר ייעודם חיזוק הכתף, ההמלצה היא להיוועץ בשלב הראשון עם פיזיותרפיסט, בכדי לא לגרור מצב שבמקום תועלת ושיפור המצב, התרגילים יסבו נזק. התרגילים חייבים להתבצע בעדינות, תוך הקשבה לגוף ולמצבו.
שיטת הפילטיס מאפשרת בחינה של השלבים והתאמת התרגול .